Dla wielu osób podróżowanie jest tożsame z poznawaniem regionalnych obyczajów i zwyczajów. Jednym z najlepszych sposobów jest dokładne zapoznanie się z lokalną kuchnią, w której często odbija się tradycja. Co może zaskoczyć turystów w restauracjach mieszczących się na Teneryfie?
Bogactwo owoców
To wszystko za sprawą klimatu. Na Wyspach Kanaryjskich ulokowanych jest wiele upraw bananów, mango, ananasów, marakui, kiwi oraz awokado. Dojrzewające w ciepłych promieniach słonecznych owoce imponują bogaty, wyrazistym smakiem, przez co znajdują zastosowanie w wielu potrawach, stając się także nieodłącznym składnikiem znanych na całym świecie pochodzących z Wysp Kanaryjskich sosów.
Ryby i owoce morza
Bardzo ważne miejsce w kuchni Teneryfy zajmują również charakterystyczne dla całego regionu dania, w których wykorzystywane są ryby i owoce morza. Zazwyczaj są one przyprawiane różnorodnymi kompozycjami ziół i podawane z ziemniakami oraz surówkami przyrządzonymi z lokalnych warzyw.
Sycące zupy
Jedną z najciekawszych pozycji w kuchni Wysp Kanaryjskich stanowią sycące, oparte głównie na kukurydzy, ciecierzycy i ziemniakach zupy z dodatkiem różnych rodzajów mięsa. Są one nieco bardziej obfite niż te, które znamy z Polski, dlatego warto zachować umiar.
Tekst napisany we współpracy z http://happyapartmentstenerife.com/pl/