W ostatnim czasie coraz więcej osób zmuszona jest, by przestać jeść produkty zawierające gluten. Pierwsza to pacjenci z celiakią, czyli uwarunkowaną genetycznie niewłaściwą reakcją organizmu na gluten, która prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. Druga grupa to osoby, które są uczulone na białko zawarte w zbożach – pszenicy, życie, owsie czy jęczmieniu. Takie osoby ze względów zdrowotnych zmuszone są do odżywiania się zgodnie z dietą bezglutenową.
Czym jest gluten?
To rodzaj białka roślinnego, które występuje w ziarnach zbóż – zawiera go pszenica, owiec, żyto i jęczmień. Od pewnego czasu jest sztucznie dodawany również do produktów, które naturalnie są od niego wolne, jak jogurty, słodycze, wędliny czy przyprawy. Dlatego osoby, które nie mogą spożywać glutenu zmuszone są do kupowania mieszanek bezglutenowych, dostępnych na przykład na https://www.sklep.savpol.pl i samodzielnego przyrządzania posiłków. Glutem jest bardzo pożądany w piekarnictwie – zawarty w mąkach po połączeniu z wodą nadaje ciastu elastyczność, a wypieki są pulchne i stosunkowo długo zachowują świeżość. Na szczęście jest alternatywa.
Mąki bezglutenowe
Są łatwo dostępne w sklepach i supermarketach, w alejkach ze zdrową żywnością jak również w sklepie Savpol. Mąka ryżowa, powstaje z ryżu białego lub pełnoziarnistego i doskonale nadaje się do naleśników. Mąka jaglana, powstaje oczywiście z kaszy jaglanej. Jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy z grupy B, żelazo i miedź. Z ziaren gryki otrzymujemy mąkę gryczaną, bogatą w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę E. Mąka kasztanowa ma lekko słodkawy smak, więc używana jest najczęściej do racuchów i naleśników. Zawiera witaminę C, A, E i P. Mąka kukurydziana jest idealna do pieczenia biszkoptów i omletów. Zawiera witaminę E, A, oraz witaminy z grupy B, jest bogata w żelazo, potas, magnez.