Każdy dobry sklep z kawą ma w swojej ofercie kawę ziarnistą. Miłośnicy i znawcy kawy są bowiem zgodni: to kawa w ziarnach gwarantuje uzyskanie niezwykle mocnego, aromatycznego i pysznego naparu. Jaka jest historia kawy ziarnistej w naszym kraju? Kiedy się u nas pojawiła?
Na terenie Europy kawa ziarnista pojawiła się w XVII wieku. Najbardziej popularna była w Londynie, Hamburgu i Amsterdamie, a więc wielkich miastach. W podobnym czasie pojawiła się w naszym kraju. Została do nas przywieziona z Turcji. Początkowo nasi rodacy podchodzili do kawy z dużą rezerwą i nieufnością. Uważano, że jest szkodliwa. Wyznawcy chrześcijaństwa stali natomiast na stanowisku, że kawa do napój Szatana. Kiedy jednak kawę docenił papież Klemens VIII, opinia o niej zaczęła się zmieniać. Napar ten cenił król Jan III Sobieski.
Bardzo szybko kawę zaczęto parzyć z rozmaitymi dodatkami. Dodawano do niej nie tylko mleko, cukier czy śmietankę, ale także kardamon i cynamon, a więc egzotyczne przyprawy. Mało kto wie, że w tamtym okresie kawę pito także z solą. Hitem była ta z dodatkiem alkoholu. Nie trudno się więc domyśleć, że błyskawicznie przypadła do gustu tym, którzy cenili sobie wysokooprocentowane napoje.
Bardzo długo na zakup kawy ziarnistej mogli pozwolić sobie jedynie zamożni. Dość długo zeszło się zanim stała się ona napojem wszystkich.